Poór Gyula, az OPSZ környezetvédelmi alelnöke

Új alapokra áll az OPSZ környezetvédelme

Az Országos Polgárőr Szövetség eddig is sokat tett a környezetvédelemért ám most fordulat jöhet e téren, ugyanis a harminc éves szervezet a legutóbbi közgyűlésénén Poór Gyula személyében új, a témáért felelős alelnököt választott.

– Nagy megtiszteltetés ez a megbízatás számomra – mondja Poór Gyula környezetvédelmi alelnök. –   Mindig érdekelt a természet, az alapiskolai végzettségem is a kertészethez húz. Bárhova is sodort az élet, előbb-utóbb mindig visszatértem a Balatonhoz, szűkebb hazámhoz, ma is itt élek. A környezetvédelemre nem csak otthon figyelek. Mint önkormányzati képviselő indítottam a falumban egy programot, hogy a telektulajdonosok ne dobják ki a zöldhulladékot, ne tüzeljék azt el, hanem helyette inkább komposztáljanak. Az akció nagyon sikeres lett, rövid idő alatt az ingatlantulajdonosok több mint kétharmada elfogadta a kezdeményezést és beszállt a programba.  Fontos volt ez számomra hisz bizonyítva láttam, hogy az emberekkel érdemes foglalkozni.

A környezetvédelem azóta is szívügye Poór Gyulának. Bármilyen környezetvédelmi kezdeményezés elindult az OPSZ-en belül, ő igyekezett azt beintegrálni a szűkebb környezetébe, átadni azt a Somogy megyei illetve a kőröshegyi polgárőröknek. Ilyen volt például a „TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért” program, a Magyar Közút Zrt. „Jobb, ha el se dobod!” akciója is.

Poór Gyula tanulmányozza a környezetvédelmi tájékoztatásokat

Poór Gyula szerint a környezetvédelemben minden polgárőr részt vesz. Akár úgy, hogy járőrszolgálatban jelzi az illegális szemétlerakásokat, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, hogy nem égetnek, hogy tömegközlekedéssel, elektromos rollerrel vagy kerékpárral járnak, robbanómotoros hajók helyett elektromotorossal szelik a vizet és a jövő elkezdődött. Ha mindenki csak egy kicsit változtat a környezete védelméért, óriási lesz az előrelépés. Éppen ezért közlekedjünk elektromos robogókkal, a zseblámpákban használjunk elemek helyett akkumulátorokat, ne használjuk öntözésre, autómosásra ivóvizet.  Ültessünk több fát, legyen szorosabb a munkakapcsolat a természetvédelmi őrökkel, az erdő- és parkgazdaságokkal.

– Nagyon fontos a fiatalok bevonása a programokba, a példamutatás mellett a tanítás, gondolatformálás – mondja az elnök. – Ki fogjuk alakítani a megyei környezetvédelmi referenskapcsolatokat, javítani fogjuk a kommunikációt annak érdekében, hogy az információk gyorsabban, direkt módon jussanak el a polgárőrökhöz. Figyeljük a pályázati lehetőségeket és igyekszünk majd minél nagyobb forrást biztosítani a polgárőr egyesületeknek, annak érdekében, hogy a környezetünket minél hatékonyabban védjék.

 

Poór Gyula 1968-ban született Tabon. Kertész és borász szakon szerzett technikusi végzettséget. Hivatásos katonaként dolgozott 1989-ig, majd azt rendőri pályára cserélte.  2008-ban korkedvezményes nyugdíjba vonult, ekkor lépett be a Kőröshegyi Polgárőr Egyesületbe és lett polgárőr. A kezdeti lelkesedés nem hagyott alább, így rövidesen a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnökségi tagja, majd 2018-ban annak elnöke lett. Ekkor került az OPSZ elnökségébe. Négy gyermeket nevel boldog kapcsolatban.