Nekünk is tennünk kell valamit

Vitathatatlan, hogy a jelenleg zajló gyors ütemű éghajlatváltozás okozója az ember! Ezt a fajsúlyos kijelentést az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tette közzé a hét elején.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet több lehetséges forgatókönyv kiértékelése után arra jutott, hogy a Párizsi Klímaegyezményben rögzített, még biztonságosnak tekintett 1,5°C-os melegedést mindenképpen elérjük. Erre pedig akár már 2030 előtt, de legkésőbb a 2030-as évek közepén sor kerül. Még abban az esetben sem kerülhetjük ezt el, ha sikerül 2050-ra elérni a karbonsemlegességet, azaz, hogy a kibocsátott és az elnyelt szén-dioxid mennyisége azonos lesz.

A jelenlegi emberi civilizációt már jelentősen terhelő és összeomlással fenyegető 2°C küszöbértéket az IPCC által vizsgált öt forgatókönyv közül kettő szerint sikerülhet elkerülni, de csakis abban az esetben, ha azonnal és drasztikusan csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását – áll a közleményben.

Minden eddiginél biztosabb az összefüggés az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események között, amelyek egyes régiókban már most katasztrofálisak. A korábban 10 évente egyszer megjelenő heves esőzések ma 30 százalékkal gyakrabban, azaz 3-4 évente fordulnak elő. Az aszályok szempontjából is drasztikus a változás: 70 százalékkal gyakrabban fordulnak elő a korábban tízévente sújtó száraz periódusok.

Ezeket a jelenségeket Magyarországon is tetten érhetjük. Gyakoribbak lettek a felhőszakadások, villámárvizek, gyakrabban alakulnak ki szupercellák, ugyanakkor nagyságrendekkel több lett az extrém meleggel járó napok száma, jelentőssé vált az aszálykár és – mint arról már mindenki hallott – két év alatt a Velencei-tó a teljes vízmennyiségének majd’ felét veszítette el.

Nem halogathatjuk tovább, mindenkinek, minden embernek változtatnia kell az eddig megszokott életformáján, ha azt akarjuk, hogy a gyermekeink, unokáink is élhető földön éljék életüket. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.