Október 21-én ünnepeljük a Földünkért világnapot

1991. október 21-én az IUCN (Természet- védelmi Világszövetség), az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Programja) és a WWF (Természetvédelmi Világalap) közös összefogásával született meg a Földünkért című, új élővilág-megőrzési stratégia. A dokumentum – amely a rioi Föld Csúcs előkészítésének is tekinthető – javaslatot tett több világegyezmény elfogadására is. Ezek közül Rio de Janeiroban megszületett az Egyezmény a biológiai sokféleségről és az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye, majd később elfogadták az elsivatagosodás elleni egyezményt is. Ezeken kívül is fogalmazott meg ajánlásokat később elkészítendő egyezményekre a kiadvány az erdőgazdálkodásról és a tengerek védelméről.  Azóta október 21. a Földünkért világnapja, amelyet Magyarországon 1992 óta ünneplünk.

1991-ben a kampány a dalai láma szavaival kezdődött, melyben kimondta: Olyan globális kérdések esetén, mint a föld megőrzése – és igazából minden probléma kezelésekor – az emberi tudat kulcstényező. A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni. A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. Először arra kell törekednünk, hogy ezeket a tudatállapotokat legyőzzük, ráébredjünk lényeket nem bántani, és felismerni az együttérzés szükségességét. A probléma holisztikus megközelítésére van szükség, vegyítve a szereteten és együttérzésen alapuló egyetemes felelősségérzettel.

A Földünkért világnap jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk, vajon a hétköznapi életünk során mit tehetünk a klímaváltozás elleni küzdelemben? És vajon mindent megteszünk a cél elérése érdekében?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.