Tájékoztató kiadványokat osztottak

Parlagfű elleni tájékoztató kiadványokat osztottak a külterületi gazdálkodóknak az arlói lovas polgárőrök

Az Arlói Polgárőr Egyesület lovas járőrei a „Polgárőrök a parlagfűmentes településekért” program keretében tájékoztató kiadványokat osztottak az aszalói külterületek gazdálkodóinak.

2018-ban az Országos Polgárőr Szövetség felhívására 9 megyéből 13 polgárőr egyesület vállalta, hogy lovasaival kapcsolódik a „Célkeresztben a parlagfű” prevenciós kampányhoz.  Külterületi járőrszolgálatuk közben a parlagfűvel összefüggő tájékoztató kiadványokat adnak át a földtulajdonosoknak és a gazdálkodóknak. Bevált gyakorlat már, hogy ha járőrözéseik során a lovas polgárőrök parlagfűvel fertőzött földterületeket észlelnek, igyekeznek a területet pontosan behatárolni, s kideríteni, ki a földterület kezelője vagy tulajdonosa. Ebben segítségükre van a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)   honlapjáról letölthető applikáció. Az esetek többségében elegendő intézkedés a figyelemfelhívás és a  tájékoztatás ahhoz, hogy a tulajdonosok a parlagfű-mentesítést elvégezzék. Később az érintett területeket visszatérően ellenőrzik a lovas járőrök, és nyomon követik, hogy az érdekeltek elvégzik-e a szükséges műveleteket.

A téli időszak kiváló lehetőség a felkészülésre, szemléletformálásra, annak érdekében, hogy a gazdák a szezonban hatékonyan elvégezzék mentesítési kötelezettségüket.

Az országos kampányban résztvevő egyesületek lovas járőreinek  az Országos Polgárőr Szövetség – az Agrárminisztérium támogatásával – a rendszeresített polgárőr nyeregalátéttel azonos kivitelű nyeregalátétet ajándékoz.