Összefoglaló az OPSZ Környezetvédelmi Bizottságának munkájáról

Összefoglaló az OPSZ Környezetvédelmi Bizottságának munkájáról

Az Országos Polgárőr Szövetség a szeptemberi tanév kezdéskor ismét országszerte megszervezi a parlagfű káros hatásai elleni interaktív iskolai
prevenciós előadássorozatát az általános iskolákban. Ősszel folytatódik apolgárőrség környezetvédelmi referenseinek továbbképzése és megrendezik
szakmai fórumukat is.

Az OPSZ negyedik éve vesz részt aktívan a parlagfű elleni védekezésben. Az Agrárminisztériummal és a szakmai szervezetekkel közös Polgárőrök a parlagfűmentes településekért program keretében a polgárőrség a parlagfűirtás és -felderítés mellett leginkább szemléletformálással segíti a parlagfű elleni küzdelmet hazánkban.

A szemléletformáló kampány részeként nyáron az OPSZ megyei környezetvédelmi referensei megyei rendezvényekre, polgárőrnapokra is kitelepültek, ahol megosztották a résztvevőkkel a legfontosabb tudnivalókat a parlagfűről. Különösen nagy sikere volt a Komárom-Esztergom Megyei Polgárőr Szövetség Csépen megrendezett III. Ifjú Polgárőr- és Környezetvédelmi Táborának, valamint a Pest Megyei Polgárőr Szövetség Szigetújfalun – már hagyományos – „Madárlátta Zöldtáborának”, ahol nemcsak a parlagfűvel összefüggő, hanem egyéb környezet- és  természetvédelmi ismeretekkel is gazdagodhattak a fiatalok.


Az elmúlt években egyre összetettebbé vált a polgárőrök szolgálati tevékenysége a parlagfűvel borított területek felderítéséért. Mára elmondható, hogy a hagyományos gyalogos és gépjárművel végzett járőrszolgálati típus mellett, az egyik leghatékonyabbnak tekintett módszer alkalmazásával, a légi felderítésben is részt vesznek szervezetünk tagjai girokopterrel és siklóernyővel.

 

A parlagfűvel sűrűn borított, nagyobb kiterjedésű külterületek felderítésének másik hatékony módja a lovas és a kutyás járőrszolgálat, amelyet országosan egyre több polgárőr egyesület végez.

 

Idén a „Célkeresztben a parlagfű” elnevezésű szemléletformáló kampány középpontjában a parlagfűvel borított területek felderítésében résztvevő polgárőrök bemutatása áll. E médiakampány részeként elkészült kisfilmek, valamint a kapcsolódó rádiószpot ennek keretében kerül bemutatásra.
A „TEGYÉL TE IS TELEPÜLÉSED PARLAGFŰMENTSÉGÉÉRT!” program keretében a helyi  polgárőr-egyesületek az illetékes  önkormányzattal együttműködve végzik a mentesítést a parlagfűvel borított területeken. A polgárőrök részvétele a környezet- és természetvédelemben elősegíti a környezettudatos magatartásra irányuló figyelemfelhívást, a példamutatást, egyben erősíti a közösségek összetartó erejét, valamint népszerűsíti az önkéntes  feladatvállalást.

Köszönjük a parlagfű elleni küzdelemben résztvevő polgárőrök szolgálatát!

Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága