Rendhagyó tanórák - előadás a parlagfűről

Interaktív iskolai tanórák a parlagfűről

A polgárőrség 2017-es „Célkeresztben a parlagfű” szemléletformáló kampányának keretében az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottságának felhívására polgárőr szakmai referensek és előadók tartottak kisiskolásoknak parlagfűvel kapcsolatos interaktív tanórákat országszerte több iskolában.

A tanórák során az előadók ismertették a NÉBIH által összeállított „Amit a parlagfűről tudnod kell!” előadást, valamint a „Parlagfű Kisokos” tájékoztató kisfüzet segítségével a gyermekek megismerhették a parlagfű biológiai tulajdonságait, és az általa kiváltott allergiás tünetek jellemzőit, valamint a növény szükséges irtásának hatékony módszereit.  A gyerekek az előadóval közösen megoldották a parlagfű-totót, ahol a helyes válaszokért „Célkeresztben a parlagfű” logóval ellátott prevenciós, játékos ajándéktárgyakat kaptak.

Budapesten Steiner Attila a BPSZ alelnöke a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában, és Etter Dénes a Kőbányai Keresztúri Dezső Általános Iskolában tartott előadást.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Karl Márton polgárőr környezetvédelmi referens tartott a Szendrői Református Általános Iskolában és Óvodában előadást a kisiskolásoknak.

Zala Megye polgárőr környezetvédelmi referense, Dr. Hellerné Csináth Magdolna a Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola 3. és 4. osztályosainak tartott előadást.  Összefoglalójában kitért arra, hogy a foglakozás elsődleges célja volt felhívni a gyermekek és rajtuk keresztül a szülők figyelmét a parlagfű káros hatásaira, a  parlagfűmentesítés fontosságára. A kisdiákok lelkesen várják a tavaszt, hogy részt vehessenek szüleikkel együtt a parlagfűmentesítésben.”

Esztergomban három iskolában, az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskolában, a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolában, és a Babits Mihály Általános Iskolában Korompai Gábor tartott előadást az alsó tagozatos diákoknak. Az előadásokat követően elmondta, hogy a „A tanulók katonás fegyelemmel fogadtak, könnyű volt a kommunikáció velük, több tanító is segített előadásom zavartalan lebonyolításában. A gyerekek végig nagyon aktívak voltak, a parlagfű totót nagyon alacsony hibaszázalékkal töltötték ki.

A pedagógusoktól kapott visszajelzések alapján a gyermekek sok hasznos információhoz jutottak, és örömmel meséltek a tanóra alkalmával megszerzett parlagfűvel kapcsolatos tudásukról. A programot 2018-ban is folytatja az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi bizottsága.