EV VNZS konferencia - Sebestyén Jenő fotója

I. Országos Konferencia – Szombathely

Szombathelyen került megrendezésre az I. Országos Polgárőr Környezetvédelmi Konferencia.

A december 9-én megtartott rendezvényen bemutatásra került a környezet- és természetvédelem érdekében, a polgárőrség társszervezetekkel és szakmai szervezetekkel történő együttműködésének területei, a polgárőrök parlagfű visszaszorítása érdekében végzett tevékenysége és a polgárőrök kutyával történő szolgálat ellátásának országos elindítása is.

A konferenciát dr. Barnucz Szilvia, az Országos Polgárőr Szövetség főigazgatója nyitotta meg, majd Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a részvevőket.

V. Németh Zsolt

Kiemelten fontos a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség közötti stratégiai partneri együttműködésA konferencia első előadását V. Németh Zsolt, Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár tartotta. Kiemelte a Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség stratégiai partneri együttműködését, a polgárőrök környezet- és természetvédelem területén végzett tevékenységét. Méltatta, hogy a polgárőrök milyen sokat tettek az eddigiek során a szemléletformálásért, az illegális hulladék lerakás felderítéséért és dokumentálásáért, az orvhalászat, az illegális fakitermelés visszaszorításáért, amellett, hogy részt vesznek a természetvédelmi őrszolgálatokban is, csak az idei évben 682 szolgálati órában ügyeltek a környezeti értékekre. Kitért a két szervezet közötti együttműködés jövőbeni kibővítésének lehetőségeire a légszennyezés visszaszorítása, és a magyar kutyafajták népszerűsítésének vonatkozásában is.

Erdős Viktória

A polgárőrség kiemelt feladatot lát el a hazai környezet- és természetvédelem megőrzésébe. Erdős Viktória, az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke beszédében elmondta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium stratégiai partnereként a polgárőrség mintegy 20 megyei szövetségén, és 56 ezer fős tagsága révén közel másfél évtizede aktív szerepvállalással vesz részt a hazai környezet- és természetvédelem megőrzésében. Összefoglalóan beszámolt a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében, az elmúlt két év során végzett tevékenységről. Kiemelte a Földművelésügyi Minisztériumtól pályázat útján elnyert támogatásnak köszönhetően megvásárolt eszközök jelentőségét, valamint szintén a pályázat keretében elnyert támogatásként elindított szemléletformáló kampányt, amelyet ifjú élsportolók népszerűsítettek. Kitért arra, hogy az idei évben nagyobb hangsúlyt fektettek a fiatalok megszólítására és bevonására, valamint, hogy 2016-tól a parlagfűvel fertőzött területek felderítése kiegészült siklóernyős és girokopteres légi felderítési módszerrel is. Bemutatta a parlagfű visszaszorítása érdekében indított programban együttműködő szervezetek, mint a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és a Nemzeti Közegészségügyi Központ tevékenységét. Beszámolt az Országos Rendőr-főkapitánysággal az elmúlt hónapokban közösen előkészítésre kerülő, polgárőrök kutyával történő szolgálatellátásának országos beindítását szorgalmazó egyeztetésekről. Hozzátette, hogy jelenleg kilenc megyében 16 egyesületnél, 27 kutyával már folyik bűnmegelőzési célú kutyás szolgálatellátás, és egy előzetes igényfelmérés alapján 88 új egyesület csatlakozna a már megkezdett mintaprogramhoz.

Dr. Hatala József

A polgárőrség sokat tesz a prevencióértDr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a prevenció jelentőségét hangsúlyozta a környezetvédelem vonatkozásában, kiemelte, hogy a polgárőrök e téren is sokat tehetnek a megelőzésért, hozzátette, hogy a hatékonyabb fellépés érdekében a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács felajánlja szakmai és technikai segítségét.

Lakatos Tibor

Rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője hangsúlyozta, a polgárőrség szolgálati szabályzata szerint a felszerelés részeként kiképzett és levizsgáztatott kutyával ellátható bűnmegelőzési szolgálat. A rendőrség támogatja a polgárőrök kutyával történő figyelő szolgálatának országos szintű bevezetését, a közterületi jelenlét nagyobb hatékonyságának elősegítése érdekében. Szintén támogatott elképzelés, hogy a polgárőrök nyomkövető kutyákkal is láthassanak el szolgálatot, ezek a kutyák ugyanis az eltűnt személyek keresésében tudnak hatékony segítséget nyújtani. Mint mondta, az Országos Rendőr-főkapitányság mindenben segíti a polgárőrséget, hogy mielőbb országosan is megindulhasson a kutyával történő szolgálatellátás.

Bedi Ákos

A Vas Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke bemutatta a Vas megyében elindított mintaprogramot, melynek keretében, már végeznek bűnmegelőzési célú figyelőszolgálatot erre a célra kiképzett kutyával. Előadásának részeként a terembe érkezett Biczó Péter a Körmendi Polgárőr Egyesület alelnöke, és németjuhász fajtájú kutyája, Bugsy, akik bemutatták, hogy egy jól képzett eb remek társa lehet a polgárőrnek.

Gábriel Géza

A polgárőrök sokat tesznek a parlűgfű visszaszorításáértSzabó Károly pénzügyőr dandártábornok, a Nemzeti Adó és Vámhivatal vám- és pénzügyőri szakmai szakfőigazgatója és Bogotyán Róbert büntetés-végrehajtási ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Fogvatartási Ügyek szolgálatvezetője a környezetvédelem területén a polgárőrséggel történő együttműködés lehetőségeiről tartott előadást.

Gábriel Géza

A Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc Felügyeletért felelős Államtitkárság Főosztályának helyettes-vezetője előadásában a parlagfű gyomnövényként történő elterjedéséről, visszaszorítása érdekében tett hatósági intézkedésekről, és a polgárőröknek ebben vállalt szerepéről tartott előadást a résztvevőknek.

Woynárovich András

A XII. kerületi Természet-, és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület elnöke bemutatta, hogy egyesületüknél az elmúlt két évben közösségi szolgálatot ellátó 177 tanulót miként vonták be az általuk végzett környezet- és természetvédelmi feladatokba madárodúkat telepítettek, békákat mentettek és természetvédelmi figyelőszolgálatot is elláttak.

Kujáni Lászlóné

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnöke, a polgárőrök és a növényorvosok mindennapokban történő együttműködéséről tartott előadást.

Dr. Bilisics Péter

A Pest megyei polgárőrök kiemelten kezelik a környezetvédelmet.A konferencián felszólalt még Szegedi Döme karate világbajnok is, aki szintén parlagfű allergiában szenved, ezért is csatlakozott az Országos Polgárőr Szövetség által indított szemléletformáló kampányhoz. Hozzászólt a tanácskozáshoz dr. Bilisics Péter, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Kocsis Zsolt, Csörötnek község polgármestere és Korponai László, a Polgárőr Egyesület Kapolcs elnöke. A tanácskozást Koczka Tibor, Szombathely alpolgármesterének felszólalása zárta, aki megköszönte a polgárőrök környezetvédelem és bűnmegelőzés érdekében végzett tevékenységét.

A konferencián készült fotók megtekinthetők a galériában.